Allerede for 1 år siden havde vi skrevet denne uge i kalenderen til en norgestur. Men sådan skulle det ikke være med coroonasituationen. Som alternativ havde vi aftalt at vi stod klar til en 3 dages tur med kort varsel i hele uge 11 med en sovepose og luft til 5 dyk. Og så måtte vejret bestemme specifikke dage og destination.

Luft til 5 dyk for 4 mand

Afgang blev sat til tirsdag morgen kl 6:00 og destinationen Langeland. Efter lidt kø og omvejskørsel grundet et uheld på E20 nået vi Bagenkop på syd Langeland. Båden kom i vandet og kursen sat mod Vraget af “Trump af Rotterdam”. Thomas havde besluttet at ham og Flemming ville dykke først. De kom også i vandet og fik bundet på men det var også hvad de nået for da Thommas skulle sende bøjen op frøs hans regulator og så fik Thomas ellers brugt alt det luft han plejer at glemme at bruge. Efter at have lukket for regulatoren der nede på små 30 meter dykket de ud og overlod dykningen til mig (Emil) og Sebastian.

Vores dyk var noget nært perfekt. En tur rundt på hele vraget. Massere af store torsk og mange af dem var nærmest håndtamme. Det blev til hele 4 torsk taget med hånd hvor enter der ikke kunne være flere i mit net og de 3 af dem var så lange at deres haler stak ud af nettet. Et par fine ture ind i den intakte del og befrielse af en rødspætte der sad i et af spøgelsesgarnene på vraget. Desværre var en del af de torsk der gjorde den selvskab i samme garn ikke længere i live… Efter 44 min gik det mod lavere vand og vi nået overfladen 59 min inde i dykket. Med den dybde og buntid er man lykkelig med en god nitox.

Nettes indehold

Thomas og Flemming forsøgte dem med større held endnu en gang og endte også med et godt dyk på vraget om end det ikke var så langt.

Vi forsatte videre på vraget af “Island” hvor Emil og Sebastian fik et stille og roligt dyk med kilo vis af pirke med op. Her havde de ikke skadet hvis man havde glemt sit blybælte i båden. Thomas havde meldt fra grundet for meget søsyge og en tabt dykkercomputer. Og Flemming måtte melde fra grundet for meget strøm. Så det endte ikke lige med at være deres dag…

Der ligger meget bly på vragende!

Med to mand nede droppet vi planerne om dyk nr 3. og satte kursen mod havnen hvor båden blev efterladt ved et par pæne ude midt i bassinet så kun vinterbader og sejlere kunne nå den og så fik vi tjekket ind i den ferielejlighed vi havde lånt. Aftensmaden bestod af den ene torsk vi ikke genudsatte. På tros af et ihærdigt forsøg nået vi ikke helt igennem en enkelt fisk…

Frisk fisk til aftensmaden

På dag to startet vi ud på “Den omvendte” hvor Flemming og Thomas fik bundet på og efterfølgende fik et vellykket dyk på tros af Thomases manglende computer. Heldigvis kan man jo stadig dykke efter tabeller som i gamle dage om end det koster lidt på fordelingen mellem bundtid og tid på tovet. Men med en nitox 35 gav det nu alligevel en fornuftig bundtid.

Både Sebastian og jeg er fan af “den omvendte” og ikke mindst alle de steder man kan komme ind og lede efter guld. Det blev til mange minutter med tag overhovet. En af de store udfordringer var når man kom ind i et rum med torsk for det kan godt være man kan arbejde med forsigtige finde spark for ikke at ødelægge sigten men når sådan en eller flere torsk fare for vildet rundt i et lille rum med mudder så reducere det sigten kraftigt. Men med med de rigtige forholdsregler og godt makkerskab var der nu ikke optræk til nogen farlige situationer. Desværre ligger den “omvendte” midt i sejlrenden hvilket betyder at vi ikke ville have ret meget deco. Det betød at vi på tros af nitox blandinger langt oppe i 30`ene måtte nøjes med 35 min på bunden… Men jeg nåede da både at aflive en af de torsk der forsøgte at ødelægge sigten med de bare næver og sætte to andre ud så af vraget så de ikke ødelage mere. Det hjalp dog ikke meget når man finder en fin kasse med flasker nede i mudret for så forsvinder sigten alligevel…

Næste vrag blev “Island” som Flemming og Thomas jo ikke havde set dagen før. Men inden da gjorde de lige et forsøg på at finde den dykkercomputer Thomas havde tabt desværre uden held. Island blev et stille og behageligt dyk stort set uden strøm hvilket bestemt ikke er en selvfølgelighed her.

Med 3 dyk denne dag og Flemming ned på luft og Thomas forsat på tabeldykning var de færdige for i dag. Men sebastian brugte lige de sidste bar på vraget “augustenborg” på vej ind.

I havn gik det ganske fint med at få båden på land og bilerne pakket og så kunne turen mod Århus begynde. En tur der er meget lang med båd på slæb men alt får jo til sidst en ende.

Tak for turen – Når nu ikke vi kan komme til Norge var det et godt alternativ.

Hilsen Emil