Så var tiden inde til en tur til Norge igen. Der havde været lidt til og frameldinger men vi endte med at være 5 personer. Kirstine, Astrid, Thomas, Morten og mig (Emil) satte næsen mod Hirtshals torsdag kl 16:47. Godt fremme i Hirtshals var det ikke andet at gøre en at spise aftensmad mens vi ventet på færgen. I Kristiansand var det sne så det blev en lidt spænende køretur til Mandal. Den gik nu uden problemer og vi fik hurtigt installeret os i ferielejligheden og efter et par øl blev der også ro lidt før kl 2.

Fredag morgen kørte Morten og jeg af sted for at søsætte båden. Det gik uden problemer men vi kunne ikke få liv i motoren. Tilbage og spise morgenmad som de andre havde gjort klar mens vi overvejet hvad der var galt. Et par køreture frem og tilbage så lykkes det til sidst at få gang i motoren. Det var ikke motorens skyld og så snakker vi ikke mere om det selv om Thomas benyttet en hver lejlighed til det på resten af turen…

14993367_376521319349945_3033953063566971928_n

Flot men koldt

Første dyk blev på hatten. Dette sikret de første poser kammuslinger lige som det første udstyrsproblemer blev identificeret.  Kirstines vinge blæste under hele dykket ind til vi fik hevet slangen af. Sammen med en ny tørdragt gav det et par presset situationer som nu blev håndteret ganske fint.

IMG_1693

Kammusling klar til at svømme væk fra søstjerne

Eftermiddagens dyk nået at bliver et natdyk men det er jo heller ikke så dumt. Målet blev Savonma hvilket blev et rigtig fint dyk med massere af farvestrålende fisk på et stort vrag. Kirstine måtte desværre sidde over med et defekt manometer.

IMG_1704

Solen på vej ned mens vi er på vej ned

IMG_1707

Blåstak

IMG_1728

Stenbider

Hjemme igen stod den på frilands kælegris til aftensmad. Tak for mad til Morten. Det var nemlig rigtig godt. Desværre kunne vi ikke spise op. Om det var det der gjorde at vinden gik i syd og begrænset vores muligheder resten af turen skal være usagt.

Lørdag gik turen til Bergen. Der er et åbent stykke på vej der ud hvor vi fik lov at sejle i nogle rigtig store bølger! En oplevelse men godt det ikke var der vi skulle dykke.

I år fik vi alle dykket ved den rigtigt stage og dermed fandt vi alle vraget. Dette måtte skyldes dags planen der lød på at Thomas ikke måtte røre rettet. Det blev til en del kammuslinger men Kasper B. har tilsyneladende udryddet havtaskerne fra området.

IMG_1737

Kirstine på vraget af Bergen

IMG_1749

Søfjer

Eftermiddagens dykning blev på natokutteren. Thomas måtte sidde over med problemer med skildpadden. Morten og mig tog et dybt dyk for at taget billeder af svampe, mosdyr og langfingerkrebs ude på skrænten. Den slags giver deco men det var også en del af planen og det gør ikke så meget når man dykker ud langs skrænten. Kirstine og Astrid fik et godt dyk på det meget intakt vrag.

IMG_1756

Klar til at gå i

IMG_1763

Langfingerkrebs på det dybe…

IMG_1775

Ja det er med at holde øje med computeren

IMG_1788

Taskekrabbe i mørket

IMG_1770

Svamp???

IMG_1776

Traktsvamp

Hjemme igen stod den på edderfuglegryde. Lidt sjovt da vi havde set massere af dem hele dagen.

Det blev til natdyk i havnen. Der var dog lidt længer mellem rødtungerne end der plejer at være men i stedet var der et par fine torsk der nærmest selv svømmet på spyddet.

15045661_947779048659957_16140954_n

Torsk fra havnen

Oppe igen løb vi tør for rødvin…

Søndagens første dyk blev på legtoren i Kleven havn. På vraget var sigten ikke ikke specielt god men det kunne da bruges. Inde på skrænten i havnen fejlet sigten dog ikke noget der i mod var der noget koldere måske fordi alt sneen var smeltet og havde givet en masse kold smeltevand.

IMG_1829

Jolle af nyere dato

Thomas og Morten ville heller dykke på Hatten så det fik de lov til. Det var noget med at de havde glemt nogle kammuslinger sidst.

Eftermiddagsdykket blev et nyt sted. Vi havde kigget lidt i søkortet og luftfotoene og havde fundet et område hvor vi håbet der kunne være en masse kammuslinger. Det viste sig at holde stik så her kommer vi nok igen.

IMG_1835

Fløjfisk tæt på

IMG_1839

Gapeflynder

Aftendykket blev der ikke noget at. Vi havde jo ikke planer om at tage øl med retur til Danmark. Det var også noget med en taskekrabbe der kan nappe nok så meget fra sig selv om den ikke fik lov at sove i seng med Thomas.

Mandag sejlet vi mod Kjell. Der var dog en del bølger der ude så vi forsatte ind på natokutteren som nu også viste sig at være et fint dyk. Thomas var løbet tør for kalk så ham og skildpadden måtte blive på det tørre. Morten og jeg havde et fint dyk og jeg var vist inde så godt som alle steder. Desværre tabte jeg mit kamera så jeg måtte tage en tur med Kirstine og Astrid på hold to for at finde det igen. Det lå lige så fint ude ved siden af en svamp ude på 40 meter. To dybe dyk uden overflade tid giver deco! Sådan er det bare så bropillerne under båden blev nær studeret godt og grundigt…

IMG_1869

Natokutteren

IMG_1876

Bropilden

IMG_1878

Stop på lavt vand

Med alle godt i båden igen fra det sidste dyk var der ikke andet for end at komme tilbage og få pakket bilerne så vi kunne komme med vores færge hjem. At dømme efter hvor mange der faldt i søvn på færgen må det have været en ret så hård tur.

IMG_1881

Ja der blev konsumeret lidt…

Tak for en god tur! Hvornår skal vi af sted igen?

Hilsen Emil