Lørdag d. 24. september drog vi 6 Biodykkere af sted på den årlige Norgestur til Nautnes.  Et sted Biodyk har besøgt mange gange over de sidste 20 år. Vi havde planlagt en uges dykning. Deltagerne var denne gang Jane, Jørgen, Martin, Jakob, René O, Stig og Jørgens kone – Karen.

images Link til vores film : Her 

IMG_3956

Forventningsfulde kørte vi mod Hirtshals, hvor Fjord-Line færgen sejlede os til Bergen. Ved ankomst til Bergen, havde vi en kort køretur nordvest på til Nautnes i skærgården.

IMG_3976

Vejret var rigtig godt den første dag i Nautnes, og vi var allerede i vandet om eftermiddagen. ”Akvariet” var første destination vi undersøgte. Dykket starter ud i en smuk klippesprække fyldt med fisk og kammuslinger.

IMG_1181

Det var også den første dag at den nye rejsekompressor blev taget i brug. Der var lidt begyndervanskeligheder med den norske strøm m.m., men Jørgen og kompressoren fik skabt et godt bånd

Stig havde forberedt første dags aftensmad hjemmefra. Efter dejlig mad, en lang rejse og et rigtig godt første dyk, kunne vi gå trætte i seng – parat til mange flere dyk i den kommende uge.

IMG_3928

De efterfølgende dage oplevede vi alle typer vejr oven vandet. Det blæste en del på disse ture, men en ting var helt sikkert – vejret under vandet var tip-top ved alle dyk. Alt efter hvordan vejret var, drog vi enten vestpå mod den mere åbne del af skærgården eller østpå gennem et mere beskyttet kanalsystem. Det lykkes altid at finde et egnet sted at dykke!

IMG_3919

På østsiden for Nautnes blev stedet kendt som ”Skibakkerne” besøgt flere gange med succes.  Sigten var på +20 meter ved alle dyk og oftest uden strøm. Vi prøvede også et nyt sted lidt nord for Skibakkerne, som vi kaldte Kirkebugten (tæt på den lokale Kirkegård). Her oplevede vi rigtig flot dykning på ca. 20-30 meters dybde langs en lodret klippevæg.

IMG_3937

På vestsiden dykkede vi bl.a. på Stenfaldet og vraget af en lille færge. Vi prøvede også at sejle ud til ”Ankervraget” et par gange, men måtte desværre konstatere, at vejret ikke var på vores side, hvis vi skulle dykke her. Stormen Karl gav os simpelthen for svære forhold med hensyn til bølgerne og vinden. Men metal skulle vi da opleve, så det blev til et ekstra besøg på Vemmenæsfærgen.  En eftermiddag droppede vi dykningen og drog i stedet på vandring til fyret på nord-øen med udsigt til mægtige atlanterhavsdønninger.

IMG_3903

Vi havde det meste af provianten med hjemmefra men kødet (fisk) skulle vi selv fange. Vi fandt hurtig ud af at kammuslinger smager fantastisk, og nettene blev godt fyldte på hvert dyk. Vi har således fået kammuslinger i mange forskellige variationer – Med bacon, stegt på panden, i aspargescreme, asiatisk inspireret osv. osv. Vi blev noget overraskede da vi så at én frisk kammusling koster 69 N.kr. på fiskemarkedet i Bergen, så vi har indtaget for over 6900 N.kr. kammuslinger på 6 dage – godt vi selv plukkede dem 😉

IMG_3871

Menuen stod dog ikke kun på kammuslinger. René var god med harpunen, og han skaffede lange, sej, tunge, rødspætter mv. En enkelt aften byttede vi kammuslinger for fisk med de tyske fisketurister, der også boede ved Nautnes Fiskevær. Der er ingen tvivl om at vi haft en rigtig skøn uge i Nautnes med dykning i topklasse og hyggeligt samvær blandt dejlige bioDykkere.

IMG_3931Vi glæder os allerede til næste års tur til Nautnes, hvor vi håber at endnu flere biodykkere har lyst og mulighed for at deltage.

Fakta for uge 39/2016:

Typiske dybder: 15-30 (enkelte gange 40+) meter

Bundtider: 45-60 min.

Vandtemperatur: 15-17 grader

Sigtbarhed: 15-20 meter

Strømforhold:Ingen til let strøm – vi fik ingen strømdyk

Sejltid til lokaliteterne: 10-30 min

Dyreliv: Meget rigt og varieret med f.eks. sej, lange, sortvels, sild brislinger og makrel i stimer, havtaske, havål, tunge, rødspætter, blåstark og rødnæb, berggylt, hummer i alle størrelser, troldhummer, taskekrabber og meget mere.

Typer af dyk: Vægdyk, naturdyk og vragdyk

Vejr: Sol og regn, stille og storm, koldt og varmt.

IMG_1198

I skrivende stund sidder vi på færgen på vej hjem.